Tuunaamista ja laittelua

Puiset sorvatut kynttilänjalat ja skumppaporo – joulun alla väkerretään

Sorvatut kynttilänjalat saattavat olla laiha lohtu, jos joulu pitää viettää ilman tuttua suvun ja ystäväpiirin seuraa. Joulu on kuitenkin sydämissämme, kuten laulussa sanotaan. Toivottavasti jokainen meistä voi kokea joulun tunnelmaa tänäkin jouluna, viettää sen sitten yksin tai pienellä kokoonpanolla.

Joulun alla tämän torpan väestä (ainakin yhdelle meistä) iskee takuuvarmasti askartelukipinä. Viime vuonna kipinän tuloksena syntyi tonttutalo, joka on muuten taas nostettu esille (blogijutussa: http://xn--kyltienmolemminpuolin-71b.fi/tonttutalo-rakennetaan-vanhoista-laudoista-ja-pareista/.)

Nyt askartelija-jäsenemme iski kyntensä puisten kynttilänjalkojen maailmaan.

Tunnelmaa luodaan kynttilöin ja valoin

Valot kuuluvat jouluun. Kauppojen jouluosastot pursuavat erilaisia valoja, kynttilöitä ja kynttilänjalkoja. Tarjolla on ajattomia klassikoita ja uutuuksia. Kauppojen hopeisina hohtavien jouluhyllyjen sijaan lähdimme tutkimaan kirpputorien aarteita. Mökkipaikkakuntamme on kirpputorien paratiisi ja tiesimme, ettemme tulisi tyhjin käsin tutkimusmatkaltamme.

Kynttilänjalat kirpputoreilta

Ei ollut niukkuutta kirpputorienkaan kynttilänjalkatarjonnasta. Tarjolla oli kaiken korkuisia ja mallisia kynttilänpidikkeitä. Oli metallisia, keraamisia, lasisia ja puisia. Eniten silmäämme miellyttivät puusta sorvatut kynttilänjalat. Sellaiset, jotka nykyään aiheuttavat monissa ”kylmiä väreitä”. Innostuimme niiden mahtavasta muotokielestä miettien samalla niiden historiaa ja tarinoita. Jotkut olivat tehdasvalmisteisia ja jotkut taas käsin sorvattuja.

Puiset sorvatut kynttilänjalat ennen käsittelyä
Kirpputorin runsasta kynttilänjalkavalikoimaa. Mahtavaa mutkaa ja pahkuraa!

Sorvauksen tyylinäytteet veivät meiltä jalat alta. Näistä syntyisi osaltaan meidän joulun ajan tunnelma.

Männystä sorvatut kynttilänjalat – 70-luvun pop!

Männystä sorvatut kynttilänjalat ovat olleet näyttävässä osassa joka kodin sisustusta 70-luvulla. Kynttilänjalkoja kuului olla kaiken korkuisia. Matalampia pidettiin lipastojen ja televisioiden päällä.  Jopa kirjahyllyissä poltettiin kynttilöitä. Korkeat versiot (noin metrin mittaiset) seisoivat patsasmaisesti lattialla värimaailmaan sointuvan ryijyn läheisyydessä. Yleensä kynttilänjalat olivat puun värisiä ja niihin aseteltiin värikkäitä kynttilöitä.

Aika oli ajanut jo vuosikymmenet sitten sorvattujen kynttilänjalkojen ohi. Nyt niille oli koittanut käsissämme uusi aika.

Koruhyllyjen puuhelmivalikoimista ostimme kyytipojiksi mukaan erivärisiä helmiä, joita aioimme käyttää kynttilänjalkojen ehostamisessa.

Puuhelmet kirpputorilta
Ihanien puuhelmien aareaitta!

Sorvausihmeitä siirtämään tälle vuosituhannelle

Ensin pesimme kynttilänjaloista vanhat steariinit pois. Steariini irtoaa helposti lämpimällä vedellä kevyesti hankaamalla.

Pesu tekee monesti ihmeitä. Niin tälläkin kertaa. Kun kynttilänjalat olivat kuivuneet, huomasimme osan niistä olevan niin kauniin ja patinoituneen näköisiä, ettemme raaskineetkaan maalata niitä.

Pientä kunnostusta niihin piti kuitenkin tehdä. Kynttilänjalat olivat alun perin tarkoitettu ķovin kapeille kynttilöille. Tavalliset kruunukynttilät eivät mahtuneet niihin.

Puukolla kaivertamalla ja hiekkapaperilla hiomalla suurennettiin kynttilänjalkojen pesiä.

Puiset sorvatut kynttilänjalat
Vanhaa patinaa himmein värein. Nämä kelpasivat sellaisenaan.

Kynttilänjalat maalattiin osin uudestaan

Osaan tehtiin kuitenkin suurempia muutoksia. Aluksi pienet kolot ja halkeamat kitattiin. Ennen maalausta pinnat pyyhkäistiin kevyesti hiekkapaperilla. Hiontapölyn poiston jälkeen kynttilänjalat maalattiin valkoisella vesiohenteisella maalilla. Maalin kuivuttua maalauskäsittely toistettiin.

Sitten ne helmet….

Kun kynttilänjalat olivat kuivuneet, ne koristeltiin vielä helmin. Emme liimanneet helmiä kiinni, vaan pujotimme ne helposti vaihdettaviksi kuminauhalenksuiksi.

Puiset sorvatut kyntilänjalat
Sorvauksen kiehkuroita joka suunnalta

Helminauhoja on helppo vaihdella sesongin mukaan. Jouluna punaista, pääsiäisenä keltaista ja itsenäisyyspäivänä sinistä.

Puiset sorvatut kynttilänjalat
Oi maamme Suomi!

Joulukuu on puolessa välissä

Tuunatut kynttilänjalat ovat ahkerassa käytössä. Vielä on aikaa aattoon. Sitä odotellessa voi joutessaan käpertyä vällyjen alle nautiskelemaan pimeistä talvi-illoista kynttilän valossa.

hoikkia puisia kynttilänjalkoja
Valkoiseksi maalattuja hoikkavartisia sorvauksia

Kahvipöydässä istuessa näperreltiin skumppaporo

Eräs vekkuli jouluväkerrys syntyi vielä kuin ohimennen….

Helppo porokoriste syntyi kahdesta pullonkorkista ja muutamasta pienestä oksanpätkästä. Korkkiin painettiin naulalla reiät. Reikiin työnnetään porolle jalat, sarvet ja häntä. Meidän kiva skumppaporo pääsee heti töihin. Se saa vahtia tulta kynttilöissä.

Skumppaporon työvaiheet ovat helpot ja tarvikkeitakin löytyy usein läheltä. Juokse porosein!

2 thoughts on “Puiset sorvatut kynttilänjalat ja skumppaporo – joulun alla väkerretään

  1. Mun oli ihan pakko kahtia tää sun postaus, koska sorvatut kynttilänjalat on niin ihania. Hienoja löytöjä sulla!

  2. Kauniita kynttilänjalkoja! Sorvaus on kyllä sellainen taito, joka olisi kiva oppia itsekin. Kerkeisiköhän ensi jouluksi opetella taidon täällä Turussa. Itsekin tulee usein ostettua kirppareilta erinäisiä kynttilänjalkoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.